Odkwaszanie ciała i ducha: 03-10 sierpnia w Jugowicach

Serdecznie zapraszamy do domu „FUNDACJI ALBERTÓWKA”* w Jugowicach na tygodniowy program  ODNOWY CIAŁA I DUCHA poprzez zastosowanie DIETY JAGLANEJ (odkwaszającej organizm), AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ (spacery,  Nordic Walking, fitness) , możliwość uczestniczenia w REKOLEKCJACH i codziennej EUCHARYSTII.

Ośrodek położony jest w pięknej okolicy Gór Sowich.
Odzyskaniu równowagi sprzyjają również panujące tu spokój i cisza oraz miła atmosfera.

Termin: 3 – 10 sierpnia 2018 r.

Miejsce: Dom „FUNDACJI ALBERTÓWKA” w Jugowicach  koło Walimia. Z Wrocławia ok. 1 godz. 15 min. samochodem (kierunek na Świdnicę). W samych Jugowicach należy kierować się na „Włodarza” (Riese), ale po wjechaniu na ul. Górną szukać po prawej stronie ul. Bł. Brata Alberta  i drewnianej tabliczki z napisem „Albertówka”.

Duszpasterz miejsca: ks. prof. dr hab. Franciszek Głód

Koszt: 840 zł (miejsce w pokoju  2 osobowym z łazienką).

Dopłata za zagwarantowane pojedynczego  miejsca w pokoju z łazienką wynosi  30 zł / dobę

 

Uwaga:  Istnieje możliwość:

– wyboru diety mięsnej lub bezmięsnej,

– przeżywania tego czasu w grupie bądź indywidualnie.

Po telefonicznym zgłoszeniu miejsce gwarantuje wpłacenie zadatku w wysokości  200 zł  na konto  „FUNDACJI ALBERTÓWKA”  z dopiskiem  „program odnowy ciała i ducha” oraz podaniem swojego imienia i nazwiska.

UWAGA! W przypadku rezygnacji z udziału w terminie późniejszym niż 2 tygodnie przed rozpoczęciem turnusu,
tzn. po 20 lipca 2018r. , wpłacony zadatek przepada.

Dochody z tego programu w całości  przeznaczone są na działalność statutową „FUNDACJI ALBERTÓWKA”

„FUNDACJA ALBERTÓWKA”

  1. Grabiszyńska 103, 53-439 Wrocław

Nr konta: 25 1090 2398 0000 0001 2284 8177 WBK

Szczegóły i zapisy telefonicznie  pod numerem: +48 783 283 614

Dodatkowe informacje: 

„Dieta jaglana” nie oznacza jedzenia samej kaszy jaglanej!, ale produktów wysoko odżywczych, lekkostrawnych i niskokalorycznych. Oprócz kaszy jaglanej, gryczanej, komosy ryżowej, brązowego ryżu itp., podstawą diety są warzywa takie jak dynia, buraki, cukinia, marchew i in., ale w menu nie brak mięsa drobiowego (kurczak zagrodowy oraz indyk), a także niektórych ryb.

Dieta ta odkwasza organizm i wzmacnia jego odporność. Jest ona polecana również osobom zupełnie zdrowym, które pragną zadbać o swój organizm, a przy okazji pozbyć się paru zbędnych kilogramów. Zaletą tej diety jest także to, że praktycznie nie odczuwa się na niej głodu. Dość bezboleśnie również odstawia się kawę (w innych przypadkach u niektórych osób wiąże się to z b. dużymi 1-2 dniowymi bólami głowy).

Nie jest to głodówka!, dlatego nawet  osoby przewlekle chore z reguły dobrze ją znoszą, również sprawni fizycznie chorzy onkologiczni (w przypadku zabiegu operacyjnego jednak nie wcześniej niż po 4 miesiącach i po konsultacji z lekarzem prowadzącym), także po przebytej chemioterapii. Jest przeznaczona dla osób dorosłych oraz młodzieży od 16 r. ż. (wtedy z dorosłym opiekunem).

Szczególnie polecana osobom cierpiącym na:

  • chroniczne przemęczenie,
  • astmę,
  • łuszczycę,
  • alergie pokarmowe,
  • refluks,
  • zapalenie nerek i pęcherza,
  • tzw. jelito drażliwe,
  • celiakię,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • reumatoidalne zapaleniem stawów,
  • nadwagę
  • insulinooporność
  • choroby tarczycy (w tym chorobę Hashimoto)
  • grzybice układowe

Przeciwwskazania do diety:

  • przewlekłe choroby psychiczne
  • cukrzyca na insulinie (typ I),
  • czynna gruźlica,
  • niedoczynność nadnerczy,
  • wyniszczenie organizmu (w przebiegu choroby nowotworowej, anoreksji czy bulimii)
  • poważne schorzenia o podłożu genetycznym
  • stany po przeszczepie narządów,
  • ostra porfiria,
  • ciężka depresja,
  • zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby,
  • okres ciąży i karmienia piersią,
  • duża otyłość